Waarom waxen?

Onderhoud ski’s


Voor én na het skiën je ski’s verzorgen maakt het verschil!

Ga je skiën of ben je juist net terug? Geef je ski’s of snowboard een goede onderhoudsbeurt en je merkt gegarandeerd het verschil. Je staalkanten blijven scherp, je glijdt beter en draait lichter. Zo beperk je de kans op ongelukken en je ski’s gaan een stuk langer mee.

Wanneer?

Vraag je je misschien af op welk moment je het beste kun slijpen en waxen? Doe je dat nu juist vóórdat je op vakantie gaat of juist erna? Als je het écht goed wilt doen, doe je het op beide momenten. Zodra je terugkomt van je vakantie, zorg dan dat je je ski’s zo snel mogelijk schoonmaakt. Vul eventuele krassen op het belag op en breng een goede laag wax aan, de waxlaag kun je laten zitten. Vervolgens berg je je ski’s op op een schone en droge plek. Let op dat je je ski’s of snowboard niet onder spanning ophangt, het beste is als ze vlak op de grond kunnen liggen.

Tegen de tijd dat je weer op skivakantie gaat, haal je je ski’s of board weer tevoorschijn en laat je de wax er weer af halen en word alles nog even nagekeken.

 

Voor
Na

 

 

 

 

 

 

Waarom?

Waarom moeten ski’s en snowboards gewaxed worden zult u zich wellicht afvragen? Zijn dit niet extra kosten voor de welverdiende wintersportvakantie? Nee…

Ten eerste zorgt wax voor een goede afvoer van vocht, waardoor je beter glijdt. Ten tweede voedt de wax het belag. Een goed gewaxed belag is stukken sterker en slijtvaster dan zijn uitgedroogde voorganger. Wie regelmatig waxed glijdt dus sneller en doet langer met zijn materiaal.

Hoe zien goed gewaxte ski/snowboard eruit?

Dit kan je zelf checken door te kijken of de base mooi glanst. Is de base wit uitgeslagen dan is deze in de meeste gevallen nog droog en heb je dus niks aan je waxbeurt gehad. Soms is deze wit uitgeslagen laag na een aantal slopes juist een teveel aan wax, kras er met je nagel overheen gaat de laag weg? Dan is het juist  iets teveel aan wax, is dit alleen langs de zijkant dan kan dit geen kwaad.

Zijn de kanten weer scherp? De staalkanten moeten scherp zijn met uitzondering van de voorste en achterste 5 centimeter. Ga over de overige kanten met je nagel over de scherpe hoek van de kant, schaaft er een stukje nagel af dan is hij goed scherp.

Te weinig

 

 

 

Perfect
Teveel wax